Over Densar Knives

Het maak proces van een mijn messen.

 Ik krijg vaak de vraag hoe ik nou precies een mes maak. En hoelang ik er over doe. Hieronder leg ik zo kort mogelijk uit hoe ik een mes maak. Het gaat hier over een mes in het algemeen. Sommige messen duren langer om te maken en sommige korter.


 

 

Het design: 

Ieder mes begint op de teken tafel. Soms heb ik een idee in mijn hoofd hoe het design eruit moet komen te zien. Soms heeft de klant een idee. Maar meestal begin ik gewoon met tekenen en pas ik onderweg dingen aan om tot een mooi vloeiend design te komen.

Materiaalkeuze:

Vervolgens materiaal keuze. Ik weet waarvoor het mes gebruikt gaat worden en pas hier mijn materiaal keuze aan toe.

 

 

Vorm uitslijpen:

Als het design naar wens is en de materialen genoteerd ga ik naar mijn werkplaats om het mes tot werkelijkheid te maken. Ik begin met het ruw uitslijpen van de vorm uit een plat stuk staal. Dit doe ik met een haakse slijper. Op mijn bandschuurmachine verfijn ik vervolgens de lijnen. Als ik bij dit punt ben aangekomen heb ik vaak al zo’n drie uur in het mes zitten.

De bevels:

Dan begin ik met het boren van gaten in het staal voor de pinnen die aan het eind door het handvat heen moeten komen. Als dit gebeurd is begin ik aan het belangrijkste onderdeel van een mes. De bevels. Ik meet het midden van het staal en zorg dat de twee bevels precies in het midden elkaar tegen komen. Ik begin mijn bevels standaard onder een hoek van 40 graden. En werk van daaruit omhoog naar een scandi grind, saber grind, fullflat grind of convex grind. Ik zorg ervoor dat er iets minder dan een millimeter ruimte zit tussen de twee bevels zodat met het harden er minder kans is om kromtrekken. Ik begin met een 36 schuurband om zo snel de basis van de bevels neer te zetten. Ik eindig meestal met een 240 schuurband. Hierna begin ik aan het schuren met de hand en velletjes schuurpapier. Tot hier heb ik vaak tussen de 8 en 10 uur werk in het mes zitten.

Handschuur werk:

Wanneer ik eindig met schuurband 240 begin ik het handschuren met korrel 120/180. Ik werk vaak door tot korrel 600 en heel soms 800. Hoe minder diepe krassen in het mes hoe minder kans op complicaties tijdens het harden.

Het balans:

Voor dat het mes de oven in gaat voor het harden moet ik uitrekenen waar het balans punt van het mes komt te liggen. Zeker bij keukenmessen probeer ik het balans punt precies boven de hiel van het mes te krijgen. Dit doe ik door extra gaten in het staal te boren waardoor het gewicht meer aan de voorkant van het mes komt te liggen. Het balans punt moet voor de hiel van het mes liggen omdat er in een later stadium ook nog een handvat op het mes komt wat het balans punt weer iets naar achter verplaatst. Hierna is het mes klaar voor harden en zit er zo’n 16 tot 18 uur werk in.

Harden:

Ik ontlaat mijn messen 2 tot 3 keer voor ik ze hard. Na het harden maak ik maak ik het mes schoon en test ik of de harding goed is gegaan. Wanneer alles goed is gegaan gaat het mes direct weer de oven in om het te temperen. Dit zorgt ervoor dat het mes iets van zijn hardheid verliest maar veel minder bros is. Als ik een mes direct na het harden op de grond zou laten vallen zou het zomaar doormidden kunnen breken.

Na het harden:

Na het temperen ga ik weer naar de bandschuurmachine om het mes schoon de schuren en de bevels verder af te maken. Dit maal laat ik geen ruimte meer tussen de bevels en raken ze elkaar precies in het midden van het staal waardoor het mes dus al enigszins scherp is. Hierbij let ik erg goed op de temperatuur van het staal. De temperatuur mag niet boven de temperatuur van de tempering komen omdat het mes dan weer extra hardheid verliest. Tijdens dit schuren koel ik het mes dus continu in een bak met water. Na de bandschuurmachine begin ik weer met handschuren. En hierbij begin ik ook weer bij korrel 120/180 en eindig ook hier meestal op korrel 400/600/800. Dit schuren duurt vaak wat langer omdat het mes al gehard is en het dus moeilijker is bepaalde diepe krassen gemaakt door de bandschuurmachine eruit te schuren. Na deze stap zijn de bevels zo goed als klaar er moet alleen nog geslepen worden maar dat bewaar ik voor het eind. Op dit punt in het maak proces zit ik op de 23 tot 26 uur werk.

Het handvat:

Nu ben ik aangekomen bij het handvat. Ik boor de gaten van de pinnen door het handvat materiaal. En zaag ruw de vorm van het handvat in het materiaal en lijm alles aan elkaar met twee componenten epoxy. Dit laat ik 24 uur uitharden voor ik verder ga.

De afronding:

Na 24 uur wachten ga ik verder met het handvat. Ik plak de bevels van het mes af met tape zodat daar niet per ongeluk krassen in kunnen komen. Op de bandschuurmachine schuur ik ruw weg de vorm en de rondingen die het handvat moet hebben. Waarna ik het handvat mooi, glad en soepel in de hand maak met handschuren. Ik schuur het handvat op tot korrel 600 en bewerk het dan met olie en polijst het. Daarna haal ik het tape van de bevels af. Polijst ik het staal nog even kort voor wat extra glans en haal ik het mes over mijn slijpstenen. En na 30 tot 33 uur werk is het mes af.

Sluit Menu