Het gezicht achter Densar-Knives

Ik ben Sander. Geboren op 7 februari 1999. Ik woon in Ermelo, midden op de Veluwe. Ik ben al van jong af aan gefascineerd door alles wat met de middeleeuwen te maken heeft. En voornamelijk alles wat een ridder bij zich droeg. Dit groeide in deze moderne wereld uit naar een liefde voor bushcraften en survivallen. Buiten bezig zijn, het bedenken van dingen, bouwen, verbeteren en opnieuw bouwen. Rond mijn twaalfde levensjaar vond ik dat ik een goed mes nodig had. Maar een uniek, mooi en betaalbaar mes vinden was onmogelijk op die leeftijd. Dus besloot ik er zelf een te maken in de trend van bushcraften en zelfredzaamheid. Dit bleek het begin van wat nu Densar-knives is te zijn. Sinds dien heb ik veel verbeterd en opnieuw gebouwd. En nu verkoop ik mijn messen aan professionals en liefhebbers van goed gebouwde unieke messen.  

Sander van Westing

Densar-Knives

Zo worden onze messen gemaakt

Ieder mes begint op de teken tafel. Hier word al voor 90% bepaald hoe het mes er uiteindelijk uit komt te zien. Er word nagedacht over de functie van het mes en aan de hand hiervan worden de juiste materialen geselecteerd.

Na het maken van het design word de vorm ruw uitgeslepen uit ongehard plaat staal. De ruwe vorm word verfijnt met een bandschuurmachine, vijlen en schuurpapier. Tot het zijn definitieve vorm heeft bestaand uit vloeide lijnen.

Hierna worden de gaten geboord die later gebruikt zullen worden op het handvat materiaal op het mes vast te pinnen in combinatie met epoxy.

Vervolgens worden de basis bevels geslepen. Ervoor zorgend dat er nog genoeg materiaal over blijft om het mes sterk genoeg te laten zodat het niet zal scheuren tijdens de harding. Nadat de basis bevels zijn geslepen worden de krassen die dit proces veroorzaakt heeft weg geschuurd met schuurpapier. Beginnend op korrel 60 en eindigend op korrel 600. Dit word gedaan zodat het staal geen zwak punt heeft op een van de diepe slijpkrassen tijdens het harden van het staal.

Het staal word hierna gehard en getemperd volgens de juiste techniek die voor het geselecteerde staal nodig is om de optimale combinatie tussen hardheid en flex te krijgen.

Na het harding proces word het mes schoongemaakt en worden de bevels verder geslepen tot de definitieve vorm. Op dit moment zijn de messen scherp. Maar de uiteindelijke vlijmscherpe sneden word later verkregen door te slijpen op Japanse waterstenen.

Nu zitten er weer slijpkrassen in het mes die er weer met de hand en schuurpapier uitgeschuurd worden tot een korrel van 800.

Vervolgens word het handvat materiaal op het mes vast gepind met pinnen en de gaten die eerder zijn geboord. In combinatie met epoxy lijm. Na een droog periode van 24 uur word het handvat materiaal gevormd naar zijn definitieve vorm. Opgeschuurd, gepolijst en bewerkt met beschermende olie voor het materiaal.

Hierna word het staal gepolijst en geslepen op Japanse waterstenen tot ze vlijmscherp zijn. Nu is het mes klaar om naar zijn nieuwe eigenaar verstuurd te worden.

Sluit Menu